Ugrás a tartalomra

Kertifólia bevetésen

Avagy, levél egy elégedett Kertifólia használótól

   Földművelő családban születtem, így korán megismertem a munka és a munka gyümölcse fogalmakat.

   Sokan kérdezik miért csinálom, hogy ilyen sokat kertészkedek, hiszen mindent meg lehet vásárolni az áruházakban, amit termelünk. Aki ezt a kérdést teszi fel azt igazából nem lehet meggyőzni, miért is jó munka után elfáradni egy kicsit a kertben, a fóliasátorban. Vagy mennyivel finomabb az ÉN lecsóm, mint a spanyol paprikából, marokkói paradicsomból, holland hagymából főzött. Azoknak szeretnék segíteni a döntésben, akik hezitálnak, hogy belevágjanak e vagy ne. Csak az kezdje el, akiben van akarat és szorgalom. Pusztán anyagi megfontolásból ezt nem lehet csinálni! De, akiben felmerült a gondolat csak bíztatni tudom mert sok mindenre tanít és sok mindent ad a kertészkedés. Igazából egy átlagos család ellátására nem kell nagy kert vagy fóliasátor. Az anyagi ráfordítás kis odafigyeléssel hamar megtérül. Én kombinálom a fóliás és szabadföldi termesztést. Az én sátram 5 éve áll télen, nyáron ugyanazzal a fóliával (3 m x 6 m). Úgy gondolom megérte az árát! Alapvetően hagyományosan primőr zöldségeket termelek alatta, mivel van még pár nm kert, amiben a többi megterem. Így viszont nagyon korán teszek bele salátát és újhagymát. Ezeket elfogyasztjuk mikorra kell a hely a többi palántának. Uborka, paprika, paradicsom nevelkedik benne. Hamar és bőséges termés jelentkezik. Az ízekről ne is beszéljünk. Összehasonlíthatatlan a mostanában hidrokultúrás termesztésben termelt primőrökkel.

Foliasátor, Kertifólia

A kertben cukkini, padlizsán, tök, paradicsom, borsó, bab, hagyma (lila, vörös, fehér), krumpli, édeskrumpli, répa, petrezselyem és karalábé nevelkedik. Felsorolni nehéz lenne, hogy miket készítünk belőlük friss fogyasztásra és télire.

 A válasz, hogy igazából miért csinálom? Nekem fontos, hogy mi kerül az asztalra. Nem tudom elkerülni, hogy néha vegyek zöldségeket, de igyekszem minimalizálni. A kertészkedés jó alkalom arra, hogy a család együtt legyen. Nem nehéz fizikai munka, amiközben jókat lehet beszélgetni. Utána jobban esik az ebéd is.

Foliasátor, Kertifólia

 Ha kisgyerek van a családban, ez is jó alkalom, hogy természet közelben legyen velünk. Korának megfelelően, játékos formában lehet bevonni a közös munkába. Megtanulja mi felelőség, megismeri a zöldségeket. Mivel tevékenyen részt vesz a termelésben nagyobb esélye lesz annak, hogy szeretni is fogja a zöldségeket és az azokból készült ételeket. Megtanít gazdálkodni is. Például megtanít arra, hogy helyi, idény zöldségekből készítsünk ételeket és ne télen akarjunk "friss" paprikából és paradicsomból lecsót készíteni. Az amit mi teszünk el télre a saját termesből, olcsóbb is és az ízek pedig magukért beszélnek. Arról nem is beszélve, hogy pont olyan ahogy mi szeretjük.  Környezetvédelmi szempontból sem utolsó a részleges önellátás, hiszen, ha világviszonylatban sok család visszatérne a konyhakert létesítéshez az nagyon nagy előrelépés lenne fölösleges fuvarozások megszüntetésében.

Nyilván ez kis lépésekben kezdődik.

Foliasátor, Kertifólia

Vannak napok amikor nehezére esik az embernek kimenni a kertbe. Ám amikor látni, hogy nőnek, érnek a termések, gyümölcsök az nagyon jó érzés. Vagy amikor Csenge játék közben legeli a koktél paradicsomot, mint egy hörcsög. Nem mossa meg, de tudom, hogy eheti mert én termeltem. Rengeteg ilyen kis apró élményt tudnék felsorolni. Szerintem ez fontosabb is mint az anyagi oldal, de az sem elhanyagolható.

   Én bíztatok mindenkit a kertészkedésre, és arra, hogy egészítse ki a szabadföldi termelést egy Kertifóliával. Így már kora tavasztól késő őszig saját zöldségeket lehet fogyasztani.

 

Itt választhatod ki a legmegfelelőbb méretet:

https://gravetti.hu/kertifolia/termekek

Megrendeléshez írj: kertifolia@gravetti.hu

Inspirációért keresd fel közösségi oldalainkat:

https://www.instagram.com/kertifolia/

https://www.facebook.com/kertifolia

Foliasátor, Kertifólia