Ugrás a tartalomra

Hogyan válasszuk ki a megfelelő Kertifóliát?

A növénytermesztéssel, kertészkedéssel foglalkozók számára az egyik leghasznosabb eszköz a fóliasátor. Mindegy, hogy saját magunk számára, vagy kis-, esetleg nagy termelőként eladásra szánjuk a növényeket, a fóliasátor hasznos kelléke a kertnek. Ebben a cikkben összeszedtük az előnyeit, illetve, hogy milyen esetekben mire kell figyelni.

 

Kertifóliában termett zöldségek

A fólia sátor előnyei

A Kertifólia viszonylag kis befektetés, főleg ahhoz képest, hogy mennyi előnnyel rendelkezik. Nézzük, mik is ezek!

  • Védelem. A fóliasátor hatékony védelmet nyújt a szélsőséges időjárástól, illetve, a különböző kártevők kívül tartása is egyszerűbb. A nagy esőzések, a jégverés, de még a kora tavaszi talajmenti fagyok ellen is védi a növények szárait, levelet. Csökkenti a gombás megbetegedések kockázatát, illetve a növényvédő szereken is spórol.
  • Saját ökoszisztéma. Mivel ezek zárt termelési körülményeket biztosítanak ezért könnyen termelhetünk bio zöldségeket, nem kell félnünk akkor sem, ha a szomszéd permetezi a saját kertjét.
  • Hosszabb szezon. A fóliasátor adottságainak köszönhetően, mind tavasszal, mind pedig ősszel kitolhatjuk a nyári szezon határait, összesen akár 2 hónappal. Illetve az őszi, tavaszi, vagy akár a téli időszakban is termelhetünk erre alkalmas növényeket (saláta félék, ázsiai levélzöldségek, retek, hagymafélék)
  • Kontrollált környezet. A sátorban lévő növények kevésbé vannak kitéve a hirtelen időjárás változásoknak, egy lehűlés esetén a belső hőmérséklet lassan csökken. Így akár még a tavasz közepe felé előforduló talajmenti fagyoktól sem kell tartanunk.

 

Ezeket az előnyöket természetesen az üvegházak is mind biztosítják, azonban a fóliasátor olcsóbb, könnyen áthelyezhető, összeszerelése jóval rövidebb időt vesz igénybe.

Az általunk forgalmazott fóliasátor nagy előnye, hogy télen se kell lebontanunk, így a tél alá vetésnél is kihasználhatjuk előnyeit!

Szüret a kertifóliában

Milyen növényt rakjunk a sátorba?

Lényegében bármit, amit a kertben termesztünk, azt nyugodtan betehetjük a fólia alá, ezzel kapcsolatban már előzőleg is írtunk.

Vannak könnyebben termeszthető növények, például eper, retek, borsó, saláta.. Kifejezetten népszerű még a fóliasátrak tekintetében is paradicsom, uborka, illetve a paprika és a chilli is.

 

Saláta

A saláta nem bánja a hűvösebb környezetet sem. Ültetését fóliasátorban már az utolsó tavaszi fagy előtt 1-2 héttel megkezdhetjük. Nagyjából 20-40 centiméter távolságra ültessük az egyes magokat egymástól, vagy palántát is nevelhetünk előre. A saláták mellé közvetlenül ültethetünk fokhagymát vagy metélőhagymát. Mivel a nagy melegeket kevésbé szereti ezért nyáron a helyét átadja meleg igényes növényeknek.

 

Paradicsom

A paradicsom csírázáshoz magas, 20-25 fokos hőmérséklet kell, ezért ajánlott fűtött sátorban, vagy a lakásban elkezdeni a nevelését. Viszont a palántákat akár már márciusban kitehetjük a fóliasátorba, de mindenképp figyeljük az aktuális időjárásra! Szabad ég alatt erre leginkább csak május végétől van esély. Így ebben az esetben mindjárt nyertünk is minimum egy hónapot! A paradicsom termesztésénél a megfelelő támasztásról gondoskodni kell ez estben is.

Paradicsom a kertifóliából

Paprika

A hazai paprikatermelés nagy része fóliában zajlik. Fűtött, világított sátrakba már januártól ki lehet rakni, de fűtés nélkül is a palánták már március-áprilisban kiültethetőek a fólia alá. A paprika nagy vízigényű növény, ügyelni kell a locsolásra és nagy melegben a megfelelő szellőzésre. Viszont egész nyáron folyamatosan szüretelhető. Megfelelő körülmények között egy több kilogramm paprikát képes teremni.

Itt térnék ki a chili paprikákra is. ezek még inkább fény és meleg igényes növények, többségük Mexikóból származik. Hosszú fejlődési idejű növény (egyes fajoknál akár 185 nap is lehet), így itt kifejezetten hasznos, ha hamar Kertifóliába tudjuk ültetni. Itt meglesz minden ami az optimális fejlődéséhez szükséges, a sok fény, meleg és pára.

 

Uborka

Szintén meleg és víz igényes növény ami szintén meghálálja a fóliasátor által biztosított meleget.

 

Mindezen növények tenyész ideje szabadföldi ültetés esetében véget ér az első fagyokkal, ezzel szemben a fóliasátorban növényeink nagy biztonsággal teremni fognak még októberig, de sok esetben a paradicsom akár november végéig, decemberig is.

 

A választásunknál vegyük figyelembe:

    • kertünk méretét, melyik szélességű, hosszú sátor fér el
    • érdemes figyelembe venni, hogy az acélkeretes ajtó nyitásához van e elég hely.
    • milyen növényeket termelnénk benne, azoknak mi a helyigénye
    • mik a céljaink, kiegészítenénk a szabadföldi, magas ágyásainkat? Vagy nagyobb részt Kertifóliában termelnénk kihasználva annak előnyeit.
    • hány fős családot szeretnénk ellátni
    • csak friss fogyasztásra szánjuk a zöldségeket, vagy szívesen tartósítunk is belőlük
    • ha teljes önellátásra törekszünk, akkor nagyobb fóliasátorban érdemes gondolkodni.
    • esetleg értékesítésre szájuk a zöldségeket? Akkor mindenképp nagyobb sátrat válasszunk😊

 

Remélhetőleg ez pár támpont segítséget nyújt a megfelelő méretű Kertifólia kiválasztásához! Ha bármilyen kérdés még felmerül keressen minket bizalommal a 0623998610 -es telefonszámon, vagy a kertifolia@gravetti.hu címen.

Széles választék a Gravetti kínálatában

A teljes méretkínálatunkat megtalálja a weboldalunkon! A legkisebb, 6m2-es fóliasátortól kezdve számos méret érhető el, így mindenki megtalálja a kertjébe leginkább illőt.

A sátrak felépítése egyszerű, nem igényel különösebb szakértelmet, azonban csapatunk ebben is a rendelkezésére áll.

Szakértő kollégáink szívesen válaszolnak bármilyen felmerülő kérdése, illetve segítenek Önnek kiválasztani a megfelelő sátrat.

Ha megvan a kiválasztott méret megrendeléshez kérjük írjon nekünk a kertifolia@gravetti.hu címre

 

Miben segíthetünk? Vegye fel velünk a kapcsolatot, forduljon hozzánk bizalommal!